Miercuri, 17.Octombrie.2018, 09:25:38 Bine aţi venit Vizitator


Timeless

Principală | Înregistrare | Logare | RSS
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Forum » Cunoastere » Ocultism » Somnul si Visele
Somnul si Visele
TothData: Vineri, 11.Ianuarie.2013, 22:12:12 | Mesaj # 1
Elev
Grup: Administratori
Mesaje: 69
Reputaţie: 0
Status: Offline
Somnul si Visele

Cel mai important lucru care trebuie avut in minte este ca visurile tale reflecta gandurile si sentimentele din subconstientul tau. Oamenii, actiunile, emotiile din visurile tale se raporteaza la persoana ta. Unii experti in visuri sustin ca exista visuri tipice sau arhetipale si elemente ale visurilor care persista, indiferent de persoana, cultura sau timp. Oricum, de obicei, aceeasi imagine sau simbol va avea semnificatii diferite pentru diferite persoane.
Toata lumea viseaza? Studiile de laborator au aratat ca cele mai dinamice visuri le avem in timpul tipului de somn caracterizat de miscarea rapida a ochilor (REM – Rapid Eye Movement). In timpul somnului REM creierul este foarte activ, ochii se misca sub pleoape in toate directiile si muschii mari ai corpului sunt relaxati. Somnul REM apare la fiecare 90 – 100 de minute, de 3 – 4 ori pe noapte si dureaza mai mult pe masura ce noaptea inainteaza. Ultima perioada REM poate dura in jur de 45 de minute. Visurile mai putin dinamice se produc in restul noptii.

În ce stadiu al somnului apar visurile?
Visurile apar periodic la granita dintre prima faza si cea de a doua faza de somn, la un interval de 90 de minute si dureaza, de fiecare data, in medie 15-20 de minute. Numit si „somn paradoxal”, starea de somn cu visuri este caracterizata printr-o puternica activitate cerebrala, asemanatoare cu cea din stare de veghe. Un indicator precis al starii de somn cu visuri, sunt miscarile rapide ale ochilor (numite REM de la denumirea in engleza – rapid eye movement). Somnul lent, fara visuri este cel in care are loc „odihnirea” si regenerarea fortelor organismului, fizice si mentale. Chiar daca creierul continua sa lucreze, in faza de somn profund nu mai exista alte activitati mentale sau fiziologice suplimentare.

Putem trai fara somn? Cercetarile realizate au evidentiat ca somnul REM cu visuri este absolut necesar pentru om si chiar pentru unele animale. Prin aplicarea metodei privarilor de somn s-a constatat ca intreruperea visarii pe parcursul mai multor nopti are efecte destabilizatoare asupra organismului si mintii. Mai mult, in urmatoarele nopti, in care individului subiect i s-a permis visarea, s-a constatat ca perioada in care viseaza creste direct proportional cu durata privarii de somn. S-a postulat astfel ca declansarea normala a starii de somn cu vis (REM) implica acumularea la un nivel critic in timpul somnului a unor substante, a unor metaboliti, care trebuie sa fie consumati de catre procesele specifice care au loc in timpul somnului REM.

Prin ce se diferentiaza somnul cu visuri de somnul profund, fara visuri? Elementele care diferentiaza somnul REM (cu visuri) de somnul fara visuri pot fi rezumate astfel: Miscari rapide oculare (REM), foarte similare cu cele din starea de veghe. Aspectul particular, desincronizat al activitatii electrice corticale, foarte similar dar nu identic cu cel din stare de veghe. Acest aspect a determinat unii autori sa considere ca perioada de REM ca cea mai superficiala faza a variatiei ciclice a profunzimii somnului. Modificari ale ritmului cardiac si ale presiunii sangvine. Cresterea metabolismului cerebral. Contractii musculare ale unor grupe musculare izolate, in timp ce activitatea tonica musculara este diminuata sau abolita. Un aspect particular este activitatea intensa a musculaturii urechii medii, asemenea muschilor globilor oculari, similara cu cea din starea de veghe. Raspunsurile evocate ale creierului la stimularea periferica sunt identice cu cele din starea de veghe. Cresterea debitului circulator sanguin cerebral.

Toti oamenii viseaza? Dupa cum evidentiaza cercetarile asupra somnului, absolut toti oamenii viseaza. Însa doar o parte isi aduc aminte de visurile pe care le au in timpul noptii. Majoritatea oamenilor isi aduc aminte de visuri doar in anumite perioade de viata, cu intervale lungi in care nu-si reamintesc visurile la trezire. Somnul fara visuri pentru poate preveni si anihila oboseala fizica si poate avea avea un rol important in procesele de memorie. Deasemenea, poate reface energiile fizice si odihni sistemului nervos central. In schimb, efectele somnului cu vis au un spectru larg, care trece prin modelarea si re-modelarea memoriei, indeosebi a memoriei de lunga durata, prin repararea, reorganizarea si formarea de noi conexiuni in sistemele neuronale si extensiile lor corticale, ajungand pana la a avea un rol important in alte mecanisme psihice cum ar fi interactiunile si restructurarile amintirilor din memorie. Ca o curiozitate, s-a constatat ca perioada de somn in care visezi reface sistemul nervos central dupa eforturile de invatare, dupa solicitari psihice sau dupa stresuri si eforturi intelectuale.

De ce oamenii intampina greutati in a-si reaminti visurile? Unii oameni nu au dificultati in a-si reaminti constant o parte din visuri, in timp ce altii nu si le amintesc decat ocazional sau chiar deloc. Aproape tot ce se intampla in timpul somnului – visurile, gandurile care apar noaptea , precum si amintirile din treziri scurte – sunt uitate pana dimineata. Este ceva legat de fenomenul somnului in sine, care face dificila reamintirea a ceea ce s-a intamplat; din aceasta cauza cele mai multe visuri sunt uitate daca nu sunt scrise. Cateodata se intampla sa ne amintim un vis mai tarziu, in timpul zilei sau in alta zi, ceea ce inseamna ca amintirile nu sunt total pierdute dar, din anumite motive, este foarte greu sa le recapatam. Somnul si visurile sunt, de asemenea, afectate de o mare varietate de droguri si medicamente, inclusiv alcoolul sau tutunul. Mai mult, incetarea brusca a unui anumite medicatii poate cauza cosmaruri. Este recomandabil sa discutati cu medicul vostru efectele pe care le au medicamentele prescrise. Cei mai importanti factori care influenteaza amintirea visurilor sunt starea de odihna fizica si psihica. Cu cat suntem mai odihniti, adica ne acordam timpul necesar pentru somn, cu atat capacitatea de reamintire a visurilor creste.

Cum as putea sa-mi reamintesc mai bine visurile? Un element important din acest proces este dorinta de a ne reaminti visurile si, implicit, atitudinea pe care o avem fata de visuri. Daca ne intereseaza ceea ce visam, atunci mintea noastra se conformeaza dorintei noastre si ne va oferi posibilitatea de reamintire a visurilor. Inainte de a adormi spune-ti ca doresti sa-ti reamintesti ce-ai visat. Inca de vinerea trecuta v-am spus ca e bine sa tineti ceva de scris sau un reportofon langa pat. Odata ce te-ai trezit, incerca sa te misti cat mai putin si sa nu te gandesti direct la ziua care urmeaza. Noteaza-ti toate visurile si imaginile pentru ca ele se sterg repede daca nu sunt notate sau inregistrate. Daca nu-ti reamintesti tot visul, mentioneaza ultimul lucru pe care l-ai avut in minte, inainte de a te trezi, chiar daca ti-l reamintesti foarte vag.

Sunt visurile colorate? Cea mai mare parte a visurilor sunt in culori, desi oamenii nu sunt constienti de acest lucru. Acest lucru se datoreaza fie dificultatii de a-si reaminti visurile, fie caracteristicii culorii de a fi ceva natural pentru experienta noastra vizuala. Probabil ca oamenii care sunt foarte constienti de culoare cand se trezesc, observa mult mai des culorile in visurile lor. Desi oamenii de stiinta continua sa dezbata problema semnificatiei visurilor, cei mai multi oameni, care lucreaza cu visurile lor, au aflat ca visurile sunt pline de semnificatii pentru ei. Visurile sunt folositoare pentru a invata mai multe despre sentimentele , gandurile, comportamentul, motivele, valorile celui care le-a visat. Multi descopera ca visurile ii pot ajuta in rezolvarea problemelor pe care le au. Mai mult, artistii, scriitorii si oamenii de stiinta sunt adesea inspirati de visurile lor.
Cum pot invata sa-mi interpretez visurile? Cel mai important lucru care trebuie avut in minte este ca visurile tale reflecta gandurile si sentimentele din subconstientul tau. Oamenii, actiunile, emotiile din visurile tale se raporteaza la persoana ta. Unii experti in visuri sustin ca exista visuri tipice sau arhetipale si elemente ale visurilor care persista, indiferent de persoana, cultura sau timp. Oricum, de obicei, aceeasi imagine sau simbol va avea semnificatii diferite pentru diferite persoane. De exemplu, un elefant in vis poate insemna ceva pentru un ingrijitor la zoo si cu totul altceva pentru un copil, a carui jucarie preferata este un elefantel. Prin urmare cartile care atribuie o semnificatie specifica pentru un simbol sau imagine din vis (asa zisele dictionare de visuri) nu sunt de obicei de mare ajutor. Gindindu-va la semnificatiile care le au pentru voi elementele din vis, sau ce amintiri va trezesc, facand paralele intre aceste asocieri si ce se intampla in viata voastra reala, iar cu multa rabdare si constanta in aceasta mini analiza, veti invata sa va intelegeti visurile. Poate fi folositor sa aveti un jurnal de visuri si sa reflectati asupra visurilor pe o perioada mai lunga de timp pentru a obtine cea mai adevarata imagine a vietii voastre din vis.

Ce semnificatie are un vis care se tot repeta? Visurile care se repeta si care pot continua ani de zile, ar trebui tratate ca orice alt vis. Trebuie facuta o paralela intre vis si gandurile, sentimentele, comportamentul si motivele celui care le viseaza. Intelegerea semnificatiei acestor visuri poate ajuta persoana sa rezolve o problema cu care poate s-a luptat ani de zile. Cosmarurile sunt foarte frecvente printre copii si destul de dese printre adulti. Adesea, cosmarurile sunt cauzate de stres, experiente traumatizante, dificultati emotionale, droguri, medicamente sau boala. Exista oameni care au frecvent cosmaruri care nu au legatura cu viata lor reala. Studii recente sugereaza ca acesti oameni tind sa fie mult mai deschisi, senzitivi, increzatori si emotionali decat oamenii obisnuiti.

Daca visezi ca mori sau te prabusesti, vei muri in somn? Cateva studii facute arata ca aceste idei nu sunt adevarate. Multi oameni au visat ca mor sau se prabusesc si au mai ajuns sa povesteasca despre toate acestea! Puteti explora semnificatia acestor visuri la fel cum le explorati pe celelalte. Oricum, daca vreun aspect al visurilor tale te ingrijoreaza sau te preocupa, este bine sa vorbesti cu o persoana competenta despre aceste griji. Exista multe exemple de visuri care par sa prezica evenimente viitoare. Cauzele unora dintre acestea pot fi coincidenta, o memorie defectuoasa, sau legaturi inconstiente ale unor informatii deja cunoscute. Unele studii de laborator au condus la visuri predictive, clarviziuni si visuri telepatice; rezultatele acestora au fost insa foarte variate atat timp cat aceste visuri sunt dificil de studiat in conditii de laborator.

Este posibil sa controlam visurile? Va puteti adesea influenta visurile prin autosugestie, inainte de a adormi. O alta metoda de a influenta visurile este asa numita visare lucida, in care sunteti constienti ca visati, in timp ce sunteti treji in vis. Cateodata oamenii au astfel de visuri in mod spontan. Este posibil sa invatati cum sa mariti durata visarii lucide si capacitatea dvs de a influenta cursul evenimentelor din vis. Unele lucruri sunt mai usor de controlat decat altele, insa controlul complet nu va fi posibil probabil niciodata. Unii dintre profesionistii in acest domeniu pun in discutie incercarea de a controla visurile si ne incurajeaza, mai degraba, sa invatam sa le intelegem si sa ne bucuram de ele.
Cat timp trebuie sa dormim pentru a fi odihniti? Pentru a se odihni organismul are nevoie in medie de 6-9 ore de somn pe noapte. Tratatele clasice de yoga mentioneaza durata necesara pentru somn, in functie de nivelul de constiinta – corelat cu centrii de forta (chakre). Astfel, pentru o persoana cu un nivel de constiinta minimal (corespondent primei chakre – Muladhara), somnul necesar are durata cuprinsa intre 10-12 ore. Nivelul de constiinta specific urmatoarei chakre – Swadhistana (prezent la majoritatea oamenilor) permite odihnirea completa a organismului in 8-10 ore. Manipura Chakra activata predominant (de exemplu la persoanele extrem de curajoase, care au vointa necesara pentru a duce la indeplinire sarcini de riscante si dificile) intretine un nivel de constiinta putin mai extins decat anteriorul, iar durata somnului necesar pentru astfel de persoane variaza intre 6-8 ore. Pentru un om transconstient, durata somnului este extrem de mica de 1-2 ore pe noapte sau chiar mai putin. Cu cat campul constiintei este mai extins, cu atat durata somnului se reduce.

Ce stim despre tribul Senoi? Mai putin cunoscut este ca metodele moderne de interpretare a visurilor nu sunt chiar atat de moderne. Exista o cultura minuscula, localizata undeva in Malaiezia, de la care chiar si Jung a avut de invatat. Este vorba de tribul Senoi, care traieste in padurile ecuatoriale din centrul Malaieziei, departe de orice interactiune cu civilizatia moderna. Marturiile despre tribul SENOI sunt descrise pentru prima data in 1969 de catre prof. Kilton Stewart. Aceasta mica societatea nu cunoaste probleme sociale, ci doar o armonie perfecta care dureaza de secole; nu se cunoaste cand a avut loc vreun conflict in cadrul acestui trib. Intrebarea firesca este oare cum de-au reusit? Prin practicarea unor metode speciale de interpretare a visurilor, sub indrumarea directa a conducatorului spiritual al tribului, pe care-l numesc tohat. Desi traiesc in cabane de lemn, suspendate, dimineata are loc un ritual neobisnuit: membrii fiecarei familii se aduna la un loc, povestindu-si si analizandu-si visurile din timpul noptii, sub indrumarea tatalui sau a fratilor mai mari. Apoi, toti barbatii tribului se aduna la tohat pentru a prezenta visurile mai importante. Acesta il va indruma pe fiecare, in functie de visurile pe care le-au avut. Iar rezultatele sunt exceptionale, dovedite de bunastarea din cadrul tribului datand de sute de ani.

De ce unii oameni nu isi aduc aminte de visuri? Un raspuns din perspectiva psihologiei transpersonale ar fi ca unul dintre factorii esentiali, de care depinde reamintirea visurilor, este campul de constiinta, alaturi de atat de necesara odihna psihica si fizica. Din perspectiva psihologiei transpersonale, una dintre conditiile care duc la reamintirea tuturor visurilor este existenta unui camp de constiinta extins; cu alte cuvinte, individul trebuie sa fie constient de un „numar destul de mare de elemente” in timpul zilei, iar aceasta constiinta extinsa sa fie prezenta constant. În mod obisnuit, suntem constienti simultan de cateva aspecte din noi si din jurul nostru – actiunea pe care tocmai o realizam, calitatea aerului, eventual oboseala picioarelor, oamenii din imediata apropiere. Cu cat campul constiintei este mai extins, cu atat el include mai multe elemente pe care Eul nostru le constientizeaza simultan. Atunci cand campul nostru de constiinta este mai extins vom mai constientiza simultan, alaturi de elementele precizate mai sus si starea afectiva personala, pozitiva, neutra sau negativa. De asemenea, empatic vorbind, vom simti si starea afectiva a persoanelor din jurul nostru, iar simultan putem constientiza fluxul discursiv al gandurilor din mintea noastra si bucuria de a trai o noua experienta de viata. O persoana cu un camp constient minimal pentru supravietuire va percepe doar ceea ce se intampla in spatiul imediat inconjurator si eventual cateva nevoi interioare de baza (foame, sete etc.). Pentru o astfel de persoana, chiar odihnita foarte bine si chiar daca a dormit destul timp nu exista posibilitatea reamintirii visurilor. Cu cat campul persoanal evolueaza, se maturizeaza psihic si spiritual, campul constient se extinde iar Eul reuseste sa pastreze amintiri, la inceput haotice apoi tot mai clare asupra visurilor pe care le are. Extrema cealalta este mentinerea constientei depline in timpul visului. Dar pentru aceasta, campul constient trebuie sa includa toate elementele posibile de a fi constientizate. Desigur, multe elemente (ca de exemplu legaturile psihice invizibile dintre oameni) pot fi uneori constientizate si de persoanele obisnuite, insa acum ne referim la constientizarea simultana a tuturor lucrurilor posibile. La aceasta extrema nu mai vorbim insa de constiinta, ci de transconstiinta si de Constiinta Cosmica. Pentru un om transconstient, luciditatea se pastreaza atat in timpul starii de somn cu visuri, cat si in starea de somn profund. Aceasta noua forma de constiinta a fost denumita de traditiile filosofice orientale „Turya” ( adica a patra stare) si constituie scopul final al tuturor metodelor si tehnicilor de transformare psihica si spirituala. Oamenii obisnuiti se situeaza undeva intre extremele prezentate, intre o constienta minimal pentru supravietuire si Constiinta Cosmica. Reamintirea visurilor este cu atat mai frecventa si mai clara cu cat campul constient este mai extins.Ab aeterno
 
TothData: Vineri, 11.Ianuarie.2013, 22:16:44 | Mesaj # 2
Elev
Grup: Administratori
Mesaje: 69
Reputaţie: 0
Status: Offline
Cosmarul

Cosmarul este un vis ce are loc in timpul somnului REM (perioada a somnului in care apare miscarea rapida a ochilor), care provoaca sentimente de teama intensa, de nedepasit, teroare, neplacere sau anxietate extrema care, de obicei, il trezeste pe cel care viseaza. Este un vis veridic si inspaimintator care, de obicei, are ca rezultat trezirea celui care viseaza, cu rememorarea partiala sau totala a ceea ce a visat. Teroarea nocturna este reprezentata de un episod de teama extrema in timpul somnului, fara a exista rememorarea visului in sine.

Se spune ca acele persoanele care au cosmaruri frecvente sunt persoane cu multe emotii negative. Simt nevoia de clarificare a vietii personale. Sunt persoane care au parcurs experiente cu rol traumatizant sau manifesta tendinte spre cautare de sine. Incearca sa uite cosmarul dar de fiecare data il regasesc. Atitudinea lor este de fuga fata de lumea lor interioara si de amintirile incarcate emotional. Sunt persoane care incearca sa se socializeze si, de obicei le reuseste, insa nu sunt foarte abile in modul lor de intelegere a lumii interioare. Unii pot parcurge mai des decat ar fi de asteptat momente de anxietate si temeri profunde. Atit cosmarurile cit si terorile nocturne se intilnesc la copii mult mai des decit la adulti. Cosmarurile, spre deosebire de terorile nocturne, pot fi rememorate si sunt insotite de mult mai putina anxietate si miscare. Aceste experiente terifiante, care au tendinta sa apara in perioade de nesiguranta, tulburari emotionale, depresie sau sentimente de vinovatie, pot aparea la orice virsta. Cosmarurile apar exclusiv in timpul somnului REM si de aceea unele persoane pot deveni somnambule. Fazele somnului REM dureaza mai mult in partea de sfirsit a ciclurilor somnului, iar majoritatea cosmarurilor apar de la mijlocul noptii spre dimineata.

Spre deosbire de cosmaruri, terorile nocturne se petrec in timpul somnului non-REM (somn fara vise). In timpul acestora, oamenii se trezesc din somn transpirati, cu pulsul rapid, inspaimintati. Nu sint constienti de mediul inconjurator si nu raspund la incercarile de a fi calmati. Criza poate dura pana la 10-15 minute, dar unele persoane adorm imediat dupa ce criza a luat sfirsit. In general, nu-si amintesc ce i-a inspaimintat si rareori este retinuta o imagine fragmentara a ceea ce au visat.

Atat la adulti, cit si la copii, cosmarurile si terorile nocturne pot fi cauzate de evenimente traumatice sau conflicte psihologice nerezolvate. Sint o trasatura destul de frecventa a sindromului de stres posttraumatic. Traumele emotionale care perturba somnul copiilor pot fi neluate in seama de adulti, cum ar fi de exemplu pierderea jucariei preferate sau auzirea unor certuri intre parinti. Desi cosmarurile si terorile nocturne sint considerate normale in dezvoltarea copiilor, disparand in timpul adolescentei, episoadele frecvente la orice virsta cer o evaluare psihiatrica. Psihoterapia poate ajuta, iar diagonsticul se bazeaza pe istoria personala si pe lipsa oricarei probleme organice. Unii oameni sufera de probleme psihologice importante care le cauzeaza cosmaruri. In cazul administrarii unei medicatii, este important ca medicul sa informeze pacientul daca medicamentele prescrise pot fi cauza cosmarurilor.

Cosmarurile cronice au fost, de asemenea, tratate prin metoda desensibilizarii, care face uz de rememorarea unui cosmar si imaginarea unui sfirsit diferit. In cadrul unui studiu, pacientii au fost instruiti sa selecteze un cosmar pe care sa-l scrie, sa schimbe cosmarul in orice mod si-ar dori, sa scrie si varianta transformata si sa repete cosmarul schimbat intr-o stare de imaginare relaxata. Pacientii au fost sfatuiti sa repete cosmarul schimbat o data pe zi, trei zile consecutiv, dupa fiecare cosmar sau pina cind cosmarul disparea. S-a tras concluzia ca folosirea tehnicii desensibilizarii si a repetitiei pot reduce frecventa cosmarurilor si pot scadea gradul de stres. Asa dupa cum spuneam, cosmarurile sunt mult mai des intalnite la copii. Ei pot visa diferite tipuri de monstri si experiente total distincte. Atunci cand un monstru se ascunde in toaleta sau sub pat ori locuieste pe veranda, situatia devine din ce in ce mai infricosatoare, deoarece nici un loc din casa nu pare sa fie sigur din perspectiva copilului care viseaza asa ceva. Atunci cand un monstru il urmareste in vis, urla sau il ameninta, se poate banui ca, de fapt, acea creatura infricosatoare este un om pe care copilul il considera malefic sau se simte intimidat de prezenta lui.

E bine de stiut ca, atunci cand parintii se rastesc sau se comporta violent, fie cu alte persoane din casa, fie cu propriul copil, imaginea lor se transforma in monstrii din vis. Un profesor dur sau un vecin rautacios pot, de asemenea, sa inspire acea experienta terifianta din timpul somnului. Aceste cosmaruri nu sunt neaparat o dovada a abuzului insa pot sugera ca puiul de om este stresat si se simte agresat mai mult sau mai putin de o persoana apropiata. Daca cosmarurile se repeta, ar fi bine ca parintii sa observe momentul in care apar si sa incearce sa-si amintesca cu ce persoane a interactionat copilul in ziua respectiva, caci s-ar putea sa gaseasca o explicatie si mai buna pentru monstri de sub pat sau din baie. Copiii, asemeni adultilor, viseaza uneori ca isi pierd echilibrul sau cad in gol de pe o cladire inalta. Aceste cosmaruri apar in general atunci cand exista o nemultumire legata de stabilitatea individului sau cand s-au intamplat evenimente neasteptate. Chiar daca pare ciudat, in unele situatii, caderea din vis poate fi asociata cu o infectie a urechii sau o afectiune a timpanului. Daca se exclude aceasta posibilitate si se crede ca nu exista o cauza fizica, poate insemna ca respectivul are un sentiment de nemultumire sau dezamagire in legatura cu ceea ce face.

Poate vi s-a intamplat si voua in copilarie sa visati gandaci uriasi care vin in camera si se urca in pat peste voi. Acest vis poate aparea in mai multe randuri si poate sa difere din punct de vedere al gradului de agitatie de peste zi. Este un cosmar specific tinerilor care au probleme in familie si care se confrunta cu situatii neasteptate precum divortul parintilor, schimbarea domiciliului sau vizita indelungata a unor rude. Cu toate ca nu exista un singur motiv pentru aparitia acestui vis, cateodata atacul insectelor poate fi explicat prin sentimentul ca esti depasit de situatie, ca nu poti sa influentezi cu nimic evenimentele care se petrec sau experientele pe care le traiesti. Certurile, modificarile neasteptate de situatie si sentimentul ca nu ai putere sa schimbi ceva ce nu te multumeste pot sa contribuie la repetarea acestui cosmar.

Copiii viseaza uneori ca sunt magicieni si ca isi pot indeplini dorintele, insa din pacate e numai un vis ce nu devine realitate nicicand. Uneori ei cred ca pot zbura, ca pot salva oameni in pericol, ca pot calatori in timp sau ca sunt eroi ai civilizatiei contemporane. Singurul aspect pozitiv al acestor fantezii minunate este ca permit copilului sa isi manifeste calitatile fizice si intelectuale. Forta, imaginatia, compasiunea, curajul si spiritul dreptatii sunt doar cateva trasaturi care concura la crearea acestor poves fantastice. Scenele colorate furnizeaza informatii despre nivelul de incredere si curaj si persoanele care influenteaza copilul in mod pozitiv. In plus, discutiile depre vise frumoase pot sa conduca la povestirea cosmarurilor si a experientelor neplacute traite intr-o zi. Undeva in jurul varstei de sase ani sau chiar un pic mai mult, poti visa uneori ca esti urmarit de oameni rai, dar ca poti sa fugi foarte repede de ei. In somn aleargi atat de repede incat la un moment dat incepi sa zbori. Oamenii rai continua sa te urmareasca, dar capacitatea de a pluti te salveaza. Acest vis tinde sa se repete pana in adolescenta si e bine sa se stie ca daca ai avut astfel de vise, inseamna ca ai intampinat o provocare in viata de zi cu zi. Oamenii rai simbolizeaza presiunea care se resimte, iar capacitatea de a zbura semnifica dorinta de a rezolva problema si increderea ca esti indeajuns de inteligen, curajos si puternic pentru a schimba ceea ce te nemultumeste. Copiii care si-au pierdut un parinte, care au o situatie financiara dificila sau care au un frate sau o sora cu probleme par sa viseze deseori aceste lucruri. Se pare ca acest cosmar nu denota doar simtul aventurii, ci descopera trasaturile de caracter, de mai tarziu.

In unele vise, un animal de casa prietenos, lasat sa intre in camera copilului se dovedeste a fi agresiv. Alteori jucaria preferata prinde viata si se transforma intr-un monstru terifiant. Chiar si o minge poate sa devina periculoasa si sa ameninte viata copilului in cosmarurile lui. Aceasta transformare a unui lucru inofensiv in ceva amenintator, sugereaza interactiunea cu persoane care de obicei sunt dragute si bune, dar care uneori se comporta in mod inexplicabil agresiv. Paralela intre viata reala si vis demonstreaza confruntarea cu o situatie de obicei benefica, dar care se intoarce uneori impotriva. Multi tineri viseaza vrajitoare imbracate in negru, cu nasul mare si ras infricosator. Desi este o aparitie destul de infricosatoare, acest personaj ambiguu provine din diferite experiente traite in timpul unei zile normale. Asemeni monstrilor, vrajitoarea reprezinta o persoana care este uneori nedreapta si rea, deci e posibil sa se arate in vis. In unul dintre cosmarurile frecvente copilariei, suntem atacati sau urmariti de animale salbatice sau de animale domestice, care au devenit agresive, infricosatoare si violente. Animalele care il urmaresc pe copil reprezinta situatiile in care o persoana il agreseaza sau are un comportament rautacios. Copiii, precum si adultii, viseaza uneori ca sunt dezbracati intr-un loc public sau ca stau intr-o baie expusa privirilor trecatorilor. Aceste tipuri de vise simbolizeaza teama de a fi luati prin surprindere. Ele apar atunci cand tinerii traiesc intr-un mediu care le impune sa se schimbe si sa fie mai atenti la ceea ce fac. Aceste cosmaruri nu sunt semne ale problemelor in ciuda faptului ca apar atunci cand un copil trebuie sa indeplineasca o cerinta sau isi face noi prieteni.

Se mai intampla ca in unele vise sa simti ca esti paralizat si nu poti fugi sau esti inchis intr-o cutie din care nu poti sa iesi. Aceasta senzatie de captivitate si incapacitatea de a fugi, desi este un pericol mare, sugereaza un sentiment de nesiguranta si de teama. Acest gen de vis ar putea fi incadrat in manifestarile de „Teroare nocturna”. Teroarea nocturna (Pavor Nocturnus) este caracterizata printr-o trezire brusca din somn insotita de tipete sau urlete. Pe parcursul episodului, pulsul si ritmul respirator cresc iar ochii pot fi deschisi. Teroarea nocturna apare in prima treime a ciclului de somn, atunci cand este instalata starea de somn profund. In loc sa te trezeasti sau sa treaci intr-o noua etapa a somnului, creierul ramane “intepenit” intre etape. Aceasta se intampla la aproximativ 15% dintre copiii mici si poate fi cauzata de o stare avansata de oboseala sau de o intrerupere a ciclului de somn.

In sine, terorile nocturne nu sunt periculoase, dar ceea ce se intampla in timpul lor poate fi. Copilul poate sari din pat sau poate face ceva ce nu ar face in mod obisnuit. Nu exista vreo cauza cunoscuta a terorilor nocturne, cu toate ca exista pareri ca ar fi provocate de cauze fizice. In timpul terorilor nocturne poate fi prezenta si apnea. Se intampla uneori, ca o s serie de tulburari ale somnului sa continue si in adolescenta, de exemplu, visul angoasant, terorile nocturne, somnambulismul teroare, enurezisul. O serie de angoase nocturne, disparute in copilarie pot sa isi faca din nou aparitia in cazul instalarii unei nevroze angoasante, fobice sau isterice. In privinta perioadei de adormire, aceasta este propice survenirii angoaselor legate de o serie de fantezii, comportamente masturbatorii, care pot sa fie sursa unor ruminatii mentale prelungite, a unor intense culpabilizari.

Adolescenta poate fi perioada unor insomnii prelungite, in cazurile severe fiind posibila aparitia unor nevroze obsesive. Foarte frecventa in adolesecenta este hipersomnia. Somnul poate constitui pentru adolescent un refugiu impotriva unor conflicte; tulburarile in aceste cazuri pot fi calificate drept nevrotice sau chiar prepsihotice. Studiile hipersomniilor au aratat faptul ca este necesara distingerea a trei tipuri de fenomene:

1) Hipotrezirea, in care subiectul nu poate sa ramana treaz multa vreme, osciland constant intre veghe si somnul usor; In cursul zilei nu apare somnul, dar in cursul noptii somnul apare in perioadele obisnuite, dar este usor redus ca procentaj. 2) Hipersomniile si 3) Sindromul Kleine-Levin, sindrom rar, descris in 1925, apoi in 1936, care asociaza perioade de hipersomnie care dureaza 1-3 saptamani, o foame exagerata, sursa a obezitatii, instabilitate, comportamente de tip depresiv sau confuziv-onirice. Aceste accese revin de 2-3 ori pe an, apoi dispar. Sindromul este intalnit mai ales la subiectii de sex masculin, intre 15-30 ani.Ab aeterno
 
TothData: Vineri, 11.Ianuarie.2013, 22:17:50 | Mesaj # 3
Elev
Grup: Administratori
Mesaje: 69
Reputaţie: 0
Status: Offline
Visele vorbesc despre noi… Visele sunt sursa trairilor noastre subconstiente care tind sã disparã atunci cand intalnim lumina zilei. Dar dacã avem indeajuns de multa rabdare pentru a cerceta si descoperi simbolurile viselor de peste noapte, granita dintre constient si sub-constient va disparea.Toate visele noastre vorbesc despre noi! Ceea ce inseamnã cã fiecare personaj intalnit in vis este, de fapt, o reflectie a sinelui si nicidecum a altcuiva. Un vis despre cel mai bun prieten al tãu care te tradeaza sau te inseala nu trebuie sã te ducã cu gandul la personajul visat, ci chiar la tine, la sentimentele tale fatã de acesta. Dacã prietenul te trãdeazã in vis, cu sigurantã nutresti vagi suspiciuni si temeri fatã de acesta si nu e neapãrat vorba de un vis premonitoriu prin care personajul cu pricina iti va cauza probleme intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat.

Fiecare personaj din visele tale reprezinta propriile tale ganduri, propriile tale dorinte, propriile tale temeri. Personajele cu care interactionezi in vis sunt, de fapt, actorii propriilor tale sentimente, jucand un rol pentru a-ti arãta propria ta fatã. A-ti aminti toate detaliile unui vis deschide o prima poartã in a te cunoaste pe tine insuti si sentimentele tale in legatura cu cei din jur. Arareori, visele prevestesc evenimente aparte in viata ta, deci nu te bucura cã un vis favorabil ar aduce neapãrat o indeplinire a visului in scurt timp dupã aceea si nici nu te astepta la catastrofe in cazul in care cosmarurile iti cuceresc noptile. Multã lume se intreabã daca un anumit vis poate arãta, de fapt, o realitate nevãzutã la prima vedere. De exemplu, te poti intreba dacã iti visezi prietenul inselandu-te, asa ceva se intampla cu adevãrat si in viata de zi cu zi. Sau, in cazul in care iti visezi un pãrinte murind, se poate ca acesta sã fie un vis precognitiv? Nici gand, spun specialistii! Majoritatea viselor nu sunt premonitorii! In interpretarea viselor e necesarã o cunoastere a semnificatiilor universale a elementelor unui vis. De exemplu, moartea poate insemna, de regulã, un final al unei etape, dupã care te poti astepta la un nou inceput sau la o schimbare. Visele ce contin elemente legate de moarte vorbesc, de obicei, de o noutate in viata ta. Visele pot fi, adeseori, bazate pe o teamã subconstientã care rãbufneste prin vis. Totodatã, ele pot releva un punct de vedere negativ, deci cu sigurantã nu trebuie sã luati ca atare ceea ce visati. Visele vã pregãtesc pentru viitoarele evenimente din viata constientã. Pe de altã parte, scot in evidentã acele puncte vulnerabile ale vietii unde aveti nevoie de o interventie, de o atitudine care sã vã vinã in ajutor. Cosmarurile sunt, de obicei, dovada celor mai adanci temeri personale simbolizate prin fricã, groazã, imagini infiorãtoare. Dacã invãtati sã vã infruntati temerile in loc sã fugiti de ele sau sã le ignorati, cosmarurile vor dispãrea incetul cu incetul si visele obisnuite, cu imagini pasnice, vor lua locul acestora. Cosmarurile sunt semnalul de alarmã cu privire la problemele din viata constientã, anuntandu-va cã trebuie sã le rezolvati. De ce sunt, uneori, atat de inspaimantatoare? Pentru cã doar in acest fel vã pot atrage atentia! Din pãcate, nu prea le luãm in seamã pana cand visul nu ajunge la acel moment cand, pur si simplu, ne sar in ochi prin gravitatea cosmarului. E asemãnãtor felului cum descoperim o boalã. Doar durerea ne atrage atentia cã un anumit loc al organismului are nevoie de grijã. Durerea ar putea fi usoarã la inceput, dar cu cat o ignori, cu atat se agraveazã. Acelasi lucru se intampla si cu visele. Putem primi numeroase mesaje in visele obisnuite, dar cãrora sã nu le dãm atentie. De-abia cand situatia scapã de sub control si nu mai suferã amanare apar cosmarurile. Numai dacã veti reusi sã interpretati simbolurile viselor obisnuite nu veti ajunge la cosmaruri. Visele inspaimantatoare pot preveni ca o problemã din viata constientã sã avanseze pana in acel punct in care sã nu mai poatã fi reparatã. Poti invãta sã iti stapanesti cosmarurile prin gãsirea unor informatii utile in simbolurile viselor. In astfel de momente, nu numai cosmarurile iti colindã visele, ci si visele repetate, in care povestea unui vis este mereu aceeasi, aproape identicã unor vise anterioare. Acestea anuntã cã ceva foarte important din viata ta constientã trebuie aprofundat. Visele repetate apar, de regulã, in timpul unor evenimente importante din viatã. Dacã, de exemplu, ai un vis repetat in care este prezentã senzatia de abandon sau pãrãsire, inseamnã cã pot exista unele probleme de cuplu sau de familie care te macinã in continuu. Ceea ce pare a fi un cosmar neplãcut sau enervant poate fi, de fapt, un semnal de alarmã asupra unei situatii care te supãrã si care nu suferã amanare. Odatã problema rezolvatã, visele repetate vor intra in normal si visele pasnice vor pune iar stapanire pe noptile tale. Dacã observi cã visul sau cosmarul se inrãutãteste in loc sã intre in normal, cu atat mai mare este necesitatea de a interveni.

Visele pot fi o reflexie a realitatii, o sursa de divinatie, o cale de vindecare sau o extensie a starii de veghe. Interpretarea viselor este un instrument de o valoare inestimabila. Putem afla, pe aceasta cale, cele mai adânci secrete si putem descoperi sentimente profunde numai prin analiza corecta a unui vis. Pentru unii, visele sunt imagini întâmplatoare care vin si pleaca neinvitate si necontrolate în timpul noptii. Cel mult, ele pot fi o distractie placuta sau un cosmar cumplit. Pentru altii, visele sunt o poarta spre adevaratele sentimente, pot fi o sursa de experiente. Nu exista nici o garantie ca interpretarile oferite de altcineva pentru propriile tale vise pot fi corecte. Orice carte de vise îsi are limitele sale. Numai tu însuti poti cunoaste adevarul ascuns în spatele simbolurilor, de aceea îsi trebuie ceva timp si practica pentru a învata sa descoperi simbolurile. Visele sunt puntea de legatura a sufletului cu eul în stare de trezie. Sufletul foloseste visele ca metoda de comunicare pentru a ne transmite cele mai utile directii pentru o evolutie spitiuala. Învatând cum sa decodificam visele si viziunile noastre putem destepta inconstientul, largi întelegerea si pune an valoare creativitatea. Ignorând lumea viselor e ca si cum am risipi o resursa nepretuita. Starea noastra fizica, emotionala si spiritala este oglindita in visele noastre. Le observam ca fiind familiare sau neobisnuite, le analizam sau reactionam la continutul lor ca si cum ar fi ceva separat de propria noastra entitate. Putem fi mult mai obiectivi cînd egoul nostru doarme. Din aceasta cauza, rareori ne vedem pe noi însine în propriile vise asa cum suntem în viata reala. Atunci când egoul se “odihneste”, mintea se poate extinde în toate directiile pentru a gasi solutii creative, pentru a rezolva mistere, pentru a localiza chiar adevarate comori sau a anunta evenimente ale viitorului. Cu un ego în adormire, nimic nu este imposibil!
Multa lume a auzit ca visele pot fi interpretate pentru a descoperi ce înseamna ele. Multa lume care doreste sa afle sensul viselor lor a citit carti sau dictionare care ofera întelesul unor simboluri aparute în vis. Majoritatea acestor dictionare îl induc în eroare pe cititor cu definitii de genul “gatind macaroane în vis îti întâlnesti jumatatea înseamna ca…”. Poate pentru una, doua persoane acest lucru, dintr-o coincidenta, chiar s-ar putea întâmpla, dar mintea oamenilor se exprima diferit de la un om la altul. Daca doresti sa-ti interpretezi visele, trebuie sa stii ca atâta vreme cât fiecare om e diferit, si visele acestuia vor avea întelesuri si simboluri diferite. Înainte de a începe sa îti interpretezi visele, e de preferat sa te cunosti foarte bine pe tine însuti. De sute de ani, visele au fost învaluite într-o unda de mister, privite cu teama sau cu respect. Unele culturi au privit visele ca profetii, altele ca posesiuni demonice. De-a lungul ultimului secol, limbajul viselor a evoluat, conceptul de suflet colindând lumea onirica a fost înlocuit cu sinele iar latura divina – cu inconstientul colectiv. Totusi semnificatia visului pentru individ nu s-a schimbat, pentru ca oricine se trezeste cu ideea ca în timpul noptii a fost… în alta lume. Asta nu înseamna ca toate visele sunt profetice, ci visele sunt scena celor mai profunde sentimente si asteptari, guvernate nu de legi fizice, materiale sau temporale, ci de limitele propriului spirit. Visul poate fi un avertisment, o sansa, un contact cu o latura greu de atins a personalitatii tale. Este timpul în care poti cere ajutor. Asa cum e mai usor sa sfatuiesti un strain într-o problema care nu îti apartine, la fel de usor este sa apelezi la altcineva sa îti interpreteze visul.

Interpretarea viselor este o sarcina dificila. Reusind sa-ti interpretezi cu succes propriile vise, vei ajunge, totodata, sa te cunosti pe tine, asa ca, inainte de a te duce la culcare, încearca sa-ti limpezesti mintea si sa te relaxezi. Cu o minte plina de probleme si gânduri, îti va fi greu sa-ti amintesti detaliile unui vis la trezire. Tine un creion si un caiet la îndemâna sau un reportofon daca poti, lânga pat. Stai în pat fara sa te gândesti la nimic. Închide ochii si continua sa nu e gândesti la nimic care sa-ti perturbe linistea interioara. Încetul cu încetul somnul te va cuprinde. Daca te trezesti în timpul noptii si îti amintesti continutul uni vis, scrie-l imediat sau înregistreaza-l înainte de a te lasa cuprins în continuare de somn. Dimineata, când te trezesti, nu te grabi sa sari din pat imediat dupa ce ai deschis ochii. Mai zaboveste câteva clipe, încercând sa readuci în memorie imaginile noptii. Scrie tot ce-ti amintesti, orice detaliu, orice senzatie. Daca ai scris tot ce-ti aduci aminte, abia atunci te poti ridica din pat si sa-ti începi ziua normal. E posibil ca, pe timpul zilei, sa-ti revina în minte mici detalii ale visului de peste noapte, ba chiar din visele din noptile anterioare, si de la cel mai mic detaliu îti poti redesena întreg ansamblul visului, încetul cu încetul. Într-un moment de relaxare din timpul zilei, revezi însemnarea visului. Subliniaza toate detaliile care ti se par interesante, care ti-au atras atentia în mod deosebit în timpul visului. Scrie alaturi toate detaliile asociate acestui vis, toate ideile catre care detaliile visului te duc cu gândul, chiar si cele mai neobisnuite. Scrie tot ceea ce te face sa simti sau sa crezi ca visul a fost special. Scrie orice conexiune dintre ceea ce visul îti inspira si viata ta de zi cu zi, din evenimentele zilelor anterioare sau asteptari ale zilelor ce vor veni. Cauta mai întâi, în propriul “dictionar” de simboluri, acele semnificatii ale acestor detalii care te-au impresionat pozitiv sau negativ. Fa o lista cu toate detaliile si semnificatiile lor. Alatura si amintiri ale vietii cotidiene catre care unele aspecte ale visului te pot duce cu gândul. A-ti aminti toate detaliile unui vis deschide o prima poarta în a te cunoaste pe tine însuti si sentimentele tale în legatura cu cei din jur. Arareori, visele prevestesc evenimente aparte în viata ta, deci nu te bucura ca un vis favorabil ar aduce neaparat o îndeplinire a visului în scurt timp dupa aceea si nici nu te astepta la catastrofe în cazul în care cosmarurile îti cuceresc noptile. Imediat ce te trezesti, scrie toate detaliile visului. Pune-ti unele întrebari de genul: ce sentimente mi-a trezit acest vis? Ce am simtit la trezire? Ce am simtit în timpul visului? Sentimentele si emotiile personale sunt prima cheie a interpretarii si întelegerii visului. Cauta tema principala a visului. Cauta o imagine de ansamblu cu privire la acel vis. Descrie ce s-a întâmplat în vis într-o singura propozitie. Cauta sa faci o conexiune între aceasta propozitie si propria ta viata. Întreaba-te: ce plan al vietii mele încearca acest vis sa mi-l aduca în atentie? Ce anume din viata mea este descris de tema acestui visi mai ales incearca sa întelegi simbolurile lui. Visele lucreaza cu simboluri pe care trebuie sa le interpretezi. Începe cu acel simbol care ti-a atras atentia, cel mai neobisnuit simbol din tot visul, cel cu un impact emotional maxim. Odata descoperit acest simbol, poti ajunge la sensul sau în mai multe moduri. Fa asociatii de idei. Întreaba-te: ce reprezinta acest simbol pentru mine? Daca gasesti un raspuns întreaba-te: ce reprezinta acest raspuns pentru mine? Continua acest proces pâna când simti ca ai descoperit sensul adevarat al simbolului ales. Joaca-te cu cuvintele. Adeseori, simbolurile se pot ascunde în spatele unor jocuri de cuvinte sau fraze. Gândeste-te la simbol doar ca la un simplu cuvânt. Simbolurile nu au întotdeauna un sens fix. Ele se pot schimba, pot evolua, astfel încât acelasi simbol sa aiba sensuri diferite în culturi diferite. Visele simbolice reflecta lumea ta interioara, lumea emotiilor, a sentimentelor si a gândurilor. Simbolurile sunt ceva pe care inconstientul tau deja cunoaste, dar tu refuzi sa accepti, sa crezi, sa realizezi sau sa recunosti. Amintirea tuturor detaliilor unui vis poate deschide o prima poarta în a te cunoaste pe tine însuti si a sentimentelor tale în legatura cu cei din jur. A tine un jurnal al viselor nu este o aberatie. E o justificare pentru a te aseza, pentru o vreme, pe tine în centrul atentiei, fara sa te simti vinovat ca, dintr-o data, devii prea preocupat de sine.

De multe ori se intampla ca visul sa fie privit numai ca o superstitie. Diferite culturi si timpuri au gasit variate explicatii la aceasta problema. De exemplu, în credintele popoarelor eschimose si a celor malaeziene se spune ca sufletul paraseste trupul pentru a trai într-o alta lume a visurilor. Ei considera foarte periculoasa încercarea de a trezi pe cineva cât timp viseaza, existând riscul sa-si piarda definitiv sufletul în lumea viselor. Popoarele din Guyana cred ca visele sunt o realitate si daca cineva viseaza ca altcineva încearca sa îl omoare, vor face totul în asa fel încât sa-si ucida chiar ei dusmanul din vis. Din cele vechi timpuri, oamenii au fost convinsi ca visele prezic viitorul. “Papirusul Chester Beatty” înregistreaza o interpretare egipteana a unui vis din timpul celei de a 12-a dinastii (în jurul anului 1991 î.H.). În Biblie, cu precadere în Apocalipsa dupa Ioan, visele si viziunile sunt la loc de cinste. În Grecia, visul în interiorul unui templu se zicea ca poate vindeca aproape orice boala. Oamenii ofereau jertfe zeilor lor si îndeplineau diferite ritualuri în asteptarea unui sol care sa le aduca vindecarea. Robert Louis Stevenson, un mare scriitor de anticipatie, afirma ca a scris multe romane de-ale sale cu ajutorul “omuletilor” din vise. Savantul Kekule si-a atribuit marea descoperire a formulei moleculei de benzen unui vis în care aparea un sarpe muscându-si propria coada. Multi astfel de creatori sau cercetatori au spus ca au avut astfel de vise dupa o perioada în care s-au gândit profund la un singur lucru o mare bucata de vreme. Anticipându-l pe Freud, Aristotel scria ca functiile senzoriale sunt reduse în timpul somnului, favorizând deformarea subiectiva a emotiilor. Pâna la mijlocul secolului al XIX-lea, nici un alt filosof ca Aristotel nu si-a lasat amprenta în domeniul interpretarii viselor. În schimb, în acea perioada, Sigmund Freud a revolutionat total studiul viselor. El estede parere ca analiza viselor are o importanta majora în descoperirea gândurilor si dorintelor inconstiente ale omului. Freud spunea ca “scopul viselor este acela de a ne permite sa ne satisfacem în fantezie nevoile instinctuale pe care societatea le considera inacceptabile.” Freud este primul care dezamorseaza gândirea superstitioasa despre vis, abordând visul din punct de vedere psihanalitic, ca un barometru al trairilor psihice normale sau un semnal de alarma al unor trairi psihopatologice. Vechii caldeeni, chinezi, egipteni si hindusi, precum si grecii, iudeii si romanii, credeau cu sfintenie în vise ca mijloc de prevestire a viitorului, privindu-le ca pe niste semne ale zeilor mai mult decât niste manifestari ale mintii umane. Prezicatorul roman Artemidorus a adus cea mai mare contributie în divinatia cu ajutorul viselor, practicata de numeroase popoare, pastrata chiar pâna în zilele noastre. Originea interpretarii viselor este necunoscuta. Cele mai vechi exemple de interpretare a viselor apar în Biblie, când Iosif a interpretat visele brutarului, ale paharnicului si chiar ale Faraonului. Interpretarea data de Iosif a avut un impact imens nu numai asupra Egiptului, ci si asupra viitorului interpretarii viselor. Filosofii moderni au polemizat intens te tema diferentei dintre vis si realitate, asa cum e de parere Bertrand Russel: “e cât se poate de posibil ca ceea ce numim noi viata constienta sa fie doar un cosmar neobisnuit si insistent”. Filosofii încearca sa dea o rezolvare acestei dileme spunând ca experientele constiente par vii si coerente… dar cine poate sti?Ab aeterno
 
Forum » Cunoastere » Ocultism » Somnul si Visele
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare: