Miercuri, 17.Octombrie.2018, 09:07:01 Bine aţi venit Vizitator


Timeless

Principală | Înregistrare | Logare | RSS
[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Forum » Cunoastere » Stiinta Pierduta » Geografie antica
Geografie antica
TothData: Duminică, 16.Decembrie.2012, 00:55:34 | Mesaj # 1
Elev
Grup: Administratori
Mesaje: 69
Reputaţie: 0
Status: Offline
In textele sacre ale Indiilor, Egiptului, Orientului Apropiat si Americii, Pamantul e rotund.

In Egiptul Antic, zeita soarelui declara: "Priveste, Pamantul e acolo, in fata mea, ca o capsula. Pamanturile zeilor, spusei, sunt in fata mea ca o minge rotunda." (Papirusul demotic din Leyda).

Pentru egipteni, Pamantul se supunea, in miscarea sa, acelorasi legi ca si celelalte planete, si anume Jupiter, Saturn, Marte, Mercur si Venus. Despre Soare, textele egiptene il vad lansat de-a lungul Spatiului si il numesc "sfera care navigheaza in sanul Zeitei Nu" (cerul).

In Kabbala (cartea Zohar), citim: "Intregul Pamant locuit este ca o sfera care pivoteaza. Locuitorii ei sunt unii dedesubt, altii deasupra. Pe cand intr-o regiune e noapte, in alta e zi, cand in unele locuri oamenii vad zorii de zi ivindu-se, in alte locuri seara se lasa".

Regasim pana si in textele biblice cele mai vechi referiri care evoca un Pamant "suspendat" in vid "deasupra neantului" (Cartea lui Iov, 26,7).

Mai tarziu, un ecou al acestei invataturi antice se regaseste la unii teologi ai crestinismului. Astfel, sfantul Beda Venerabilul si Guilleume de Conches vorbesc despre forma sferica a Pamantului. Biblioteca Saltikov - Scedrin din Leningrad pastreaza o biblie din secolul XIV care a apartinut casei regelui de Navarra, ale carei ilustratii in culori reprezinta planetele, Luna si Soarele ca niste corpuri sferice.

Unele date ne indreptatesc sa credem ca anticii cunosteau nu numai forma, ci si dimensiunea Pamantului. Eratostene si Aristotel vorbesc despre o circumferinta atat de apropiata de lungimea reala, incat nu ne vine sa credem. Stadiul, unitatea de lungime in Grecia Antica, este in legatura cu aceeasi marime - circumferinta planetei. El reprezinta a 1/216.000 parte din ea. Ramenul - unitate din Egiptul Antic reprezinta 1/108.000.000 din aceasta baza de calcul. Masura sacra din Egiptul Antic, "piciorul piramidelor" (0,63566 metri) este exact a 10 milionime din raza care leaga centrul Pamantului de unul dintre Polii sai. Metrul reprezinta a 40 milionime parte din circumferinta.Ab aeterno
 
Forum » Cunoastere » Stiinta Pierduta » Geografie antica
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare: